R-PODID

Elektronikas un datorzinātņu institūts (turpmāk – EDI) 2023. gada 1. septembrī uzsāka „Apvārsnis Eiropa” KDT kopuzņēmuma projektu “Droša elektroenerģijas padeves atslēgšana industriālām piedziņas sistēmām” (turpmāk – R-PODID).

R-PODID projekta mērķis ir izstrādāt automatizētu, bezmākoņa (cloudless) īstermiņa kļūdu detektēšanu elektriskajām piedziņas sistēmām, jaudas moduļiem un iekārtām, kas var tikt integrēti jaudas pārveidotājos. Risinājums paredz iespēju prognozēt gan iekārtu elektromehāniskās kļūdas, gan to piedziņā izmantojamo jaudas pārveidotāju defektus noteiktā laika diapazonā (12-24 stundas). Tādā veidā tiek plānots, ka pieaugs industriālo iekārtu skaits, kuras dīkstāves laikā var tikt energoefektīvi izslēgtas, jo būs iespēja uzticami paredzēt nākamā ieslēgšanas cikla potenciālās kļūdas. Turklāt varēs droši novērst bīstamus defektus pielietojumos, kuros tiek izmantotas mūsdienīgas jaudas iekārtas. Piemēram, silīcija karbīda (SiC) un III/V-pusvadītāju iekārtas (gallija nitrīds (GaN)).

Izvirzīto mērķu sasniegšanai 36 mēnešu laikā projekta īstenošanā ir iesaistījušies 33 partneri no 11 valstīm (Itālija, Turcija, Portugāle, Nīderlande, Čehija, Latvija, Grieķija, Lietuva, Vācija, Austrija, Rumānija), un projekta kopējais budžets ir ~24 miljoni eiro.

EDI direktora vietnieks attīstības jautājumos un vadošais pētnieks Dr. Kaspars Ozols uzsver:

Līdz ar ģeopolitisko situāciju, enerģētisko krīzi un elektrības cenu kāpumu ir būtiski svarīgi turpināt un pat palielināt investīcijas pētniecībā, lai rastu jaunus risinājumus, kas spētu nodrošināt daudz efektīvāku un drošāku spēka elektronikas darbību. Tāpēc esam ārkārtīgi priecīgi, ka kopā ar tādiem starptautiskiem partneriem kā Universita di Bologna, ARCELIK, BEWELL, SIGNIFY, STMicroelectronics, Fraunhofer, AVL un daudziem citiem esam uzsākuši R-PODID projektu, kura izstrādātie risinājumi spēs savlaicīgi paredzēt iespējamos industriālās aparatūras darbības traucējumus un jaudas pārveidotāju funkcionālās svārstības, preventīvi mazinot nopietnus defektus dažādos spēka elektronikas pielietojumos, kā arī stiprinās darba aizsardzību rūpniecības nozarē.”

Projekta ietvaros EDI izstrādās pielāgotu, uzticamu (99.999% piegādātu pakešu), energoefektīvu, elastīgu, konfigurējamu un modulāru industriālā lietu interneta (IIoT) savienojuma risinājumu (aparatūra+programmatūra), kas paredzēts darbībai skarbā industriālā vidē. Lai realizētu minēto IIoT risinājumu, EDI definēs prasības, specifikācijas, kā arī sistēmas arhitektūru, ņemot vērā gala lietojuma vajadzības, piemēram, joslas platumu, priekšapstrādes iespējas, aiztures, enerģijas un izmaksu ierobežojumus, datu pārraides attālumu, saskarnes utt. Īpaša uzmanība tiks pievērsta robustumam, uzticamībai un modularitātei. Papildus tiek plānots veikt padziļinātu gala lietotāja procesu analīzi, pamatojoties uz dažādām metodoloģiskām metodēm (dzīves cikla vadība, Išikavas diagramma, Pareto, FMEA u.c.). Kad risinājums būs gatavs, EDI integrēs to kopā ar spēka elektronikas moduļiem, sensoriem un prognozēšanas moduļiem un testēs/validēs to darbību industriālā vidē. Projekta noslēgumā tiek plānots izstrādāt fizisku demonstratoru, lai prezentēs jaunizveidotās sistēmas funkcionalitāti un veiktspēju.

R-podid

Projekts R-PODID oficiāli sākās 2023. gada 11. septembrī, kad notika projekta koordinatora – Boloņas universitātes – organizētais divu dienu pasākums, kas notika Čeženā, Itālijā.

Vairāk informācijas par R-PODID projektu iespējams iegūt, sazinoties ar Dr. Kasparu Ozolu (+371 67558161, kaspars.ozols@edi.lv).